Peace, love & money | Mamarules
Peace, love & money

Ibiza, het trok me nooit zo. De hele dag een beetje bestudeerd boho hip liggen te zijn op een veel te duur strandbedje terwijl kuddes Nederlanders in gehaakte bikini’s aan je voorbijtrekken… Het klonk in mijn oren als een vermoeiende vakantie. Alleen die hippiemarkten leken me geweldig. Maar als je dan wordt uitgenodigd voor twee weken Ibiza in een gorgeous villa in de bergen… We gingen naar Ibiza. En ik vond het nog leuk ook.

SONY DSC

Kleurrijke Ibiza Stad

Lunchen bij Nikki

Op een middag stelde het reisgezelschap voor om naar een strandtent te gaan. Ik had mijn haar niet gewassen. Mijn strandjurkje ook niet trouwens. Ik had geen make-up op. En ineens stonden we voor een superstrak hotel met twee dames achter de balie die er zo mooi uitzagen dat ik me onder een steen wilde verstoppen. Nikki Beach. De dames keken naar onze kinderen, mijn vijfjarige dochter en een pasgeboren baby, en vroegen of we het erg vonden om even te wachten aan de bar. Want de tafels die ze nu beschikbaar hadden, waren niet zo geschikt voor kleintjes, veel te warm. Vast een smoes, dacht ik, omdat ze ons weg willen hebben. Maar nee, na een half uurtje aan de bar, waar de charmante barman mijn dochter van een ‘cocktail’ voorzag en de gogo danseressen haar een bloemenketting omhingen, werden we begeleid naar een tafel op de veranda, onder een wapperende fan. Waar we heerlijk hebben gegeten. Dat mijn dochter sindsdien in plaats van paleontoloog danseres wil worden, neem ik maar even op de koop toe.

Lola en haar nieuwe heldinnen bij Nikki Beach

Lola en haar nieuwe heldinnen bij Nikki Beach

Dochter op de dansvloer

Een etentje bij de Blue Marlin verloopt ook al heel anders dan ik had verwacht. Als ik bij binnenkomst het glitter publiek zie staan nippen aan hun kapitale gin tonics, vraag ik me af wat ik hier met mijn vijfjarige kom doen. Maar die vermaakt zich prima, wordt door de bediening in de watten gelegd (zo kan het ook, horeca Nederland!) en wandelt af en toe naar de waterkant om naar de bootjes te kijken waar ze luidkeels bewonderd wordt door het uitgaand publiek. Uiteindelijk eindigt mijn kleine dame op de dansvloer, waar een groepje afgetrainde Spanjaarden met dikke gouden schakelkettingen haar handje vastpakken en met haar dansen. Oh ja, en het eten was ook goddelijk. Handige tip trouwens als je hier een keer heen wilt: ga er dineren. Eten moet je toch en dan hoef je de fenomenale entreeprijs niet te betalen. Twee vliegen in één klap.

Una Paloma

Het eten op Ibiza is overigens overal opvallend goed. Of je nu op een pleintje bij een typisch Spaans terrasje neerstrijkt of bij een über hippe zaak gaat eten, er wordt fenomenaal gekookt. Een paar tips: de Croissant Show in Ibiza Stad is bekend vanwege zijn croissants (duh) en zijn publiek: van backpacker tot travestiet strijkt neer op het terras onder aan de ingang van de oude stad. Het staat bekend als de zaak waar uitgaand Ibiza komt ontbijten, maar je kunt er ook prima terecht voor een zeer schappelijk geprijsde pasta. Het is de plek waar dochterlief ontdekte dat er mannen zijn die zich graag verkleden als vrouw. Never a dull moment hier. Maar mijn absolute favoriet is La Paloma in Sant Joan de Labritja. In een prachtige tuin eet je gerechten uit de mediterraanse keuken met Afrikaanse, Oosterse en Aziatische invloeden. Alleen al mijn mangosmoothie is zo lekker, dat het water me nog steeds in de mond loopt als ik eraan denk. De salades zijn plaatjes om te zien en de hamburger is volgens mijn disgenoten een aanrader, al is het bijna zonde om een burger te kiezen met zoveel spannende gerechten op de kaart. Wel even reserveren, dat geldt overigens voor de meeste populaire restaurants.

Una Paloma blanca

Lovely Paloma

 

Rijke hippies

En dan die hippie markten. Daar had ik enorm naar uitgekeken, om mijn garderobe voor een marktprijsje aan te vullen met kleurige sieraden en kleren. Viel dat even lelijk tegen, vooral wat betreft de prijs dan. Want de hippies van Ibiza, voor zover ze nog op de markt staan, hebben als motto kennelijk ‘peace, love and money’. Als je heel goed zoekt, lukt het misschien om wat koopjes te scoren. Maar over het algemeen liggen de prijzen hoog. Zestig euro voor een tuniekje van goedkoop, onafgewerkt katoen is normaal. Ik scoor bij de markt Las Dalias twee toffe geborduurde tassen voor  15 euro per stuk, maar een leren tas  laat ik van schrik bijna uit mijn handen vallen als ik de prijs van 695 euro zie. Wie neemt er zoveel geld mee naar een markt? Ik heb uiteindelijk meer shopsucces in Ibiza stad, waar de Spaanse ketens  flinke uitverkoop hebben. Overigens kun je in Ibiza stad uiteraard ook heel veel typische boho outfitjes scoren bij de tientallen boetiekjes. De vraag is alleen hoe vaak je zo’n gehaakt visnetjurkje in Nederland gaat dragen… Op de hippiemarkt van Punta Aribi koop ik nog wat kettinkjes bij twee Nederlandse meiden, die ter plekke je ketting voor je samenstellen met muntjes en kwastjes. Overigens zijn de hippiemarkten ondanks de fikse prijzen wel heel leuk om te bezoeken, maar ga vroeg op de dag. Anders is het te heet en te druk en sta je waarschijnlijk langer in de file dan je langs de kraampjes struint.

 

 

SONY DSC

Je bent pas echt boho als je bloemen in je haar hebt

Beeldig maar duur

Pacha

Mijn reisgezelschap gaat regelmatig stappen, maar wil dan aan een vip tafel staan. Je reserveert dan vooraf een tafel in een club voor een bedrag waarvoor je in Nederland drie nachten lang stomdronken kunt worden. Omdat ik 350 euro per persoon wat veel vind, sla ik over. Daarbij houdt mijn vijfjarige uiteraard geen rekening met het feit dat het nachtleven pas ver na middernacht op gang komt. Maar de Pacha wil ik toch een keer zien, al is dit allang niet meer de allerhipste club van Ibiza. Als je genoegen neemt met een plekje op de dansvloer, betaal je ‘maar’ 75 euro om binnen te komen.  In ons geval dan, maar die avond draaien dan ook Too Many DJ’s, The Magician en Martin Solveig. De Pacha valt me eigenlijk een tikje tegen, qua inrichting dan. Het is vooral erg groot, maar de versieringen op straat zijn kleurrijker dan het interieur dat wit en een tikje gedateerd is. Gelukkig maken de dj’s veel goed, die zijn fantastisch en vanaf de dansvloer misschien nog wel beter te zien dan vanaf de vele vip-plekken. Als je ook naar de Pacha gaat, koop je kaartjes dan in één van de Pacha winkels die je overal tegenkomt.

Dit kan Pacha voortaan beter binnen hangen

Beach time

Een auto is op Ibiza aan te raden, zeker als je wat meer van het eiland wilt zien. Cultureel is er niet heel veel te beleven, op een enkel kerkje na. Maar het landschap is prachtig en er zijn tal van kleine strandjes te ontdekken. Een kwestie van rondrijden en de bordjes volgen. Soms vind je rommelige kleine strandjes met een modderig stukje zee, soms kleine paradijsjes waar je niet meer weg wilt. Ook hier geldt in veel gevallen dat je in het hoogseizoen beter vroeg kunt komen, want anders valt het nog niet meer om een bedje of een plekje voor je handdoek te vinden. Uitslapen doe je dan maar op het strand.

DSC03003

Piepklein baaitje waarvan ik de naam vergeten ben, sorry

Viva Ibiza

Ik stelde me Ibiza een beetje voor als een tropisch Amsterdam, met ingewikkelde mensen die vooral heel bezig zijn met hip doen. Inmiddels begrijp ik de charme van het eiland, met zijn mooie landschap, levendige hoofdstad, supervriendelijke mensen en heerlijke eten.  Ik sluit me nog steeds niet aan bij de rijen van mensen die nooit meer ergens anders op vakantie willen, maar ik kom er zeker nog een keer. Met een lege koffer. En een dikke portemonnee.

Calla Xarraca

 

Geplaatst op 30 mei, 2016 in Travelicious Mama

1 comment on “Peace, love & money”